496 bezoekers online

Sanne Groot Koerkamp in cel wegens dronken fietsen

Geplaatst op: 07 May 2010 | Auteur: Sanne Groot Koerkamp | Reacties (2) »

Terug naar overzicht
Sanne Groot Koerkamp in cel wegens dronken fietsen

Er zijn maar weinig mensen die mij hebben kunnen betrappen op verboden dingen. Ik ben op het saaie af gezagsgetrouw. Zal nooit zonder kaartje in de tram gaan zitten, omdat ik mezelf zwetend in de wc’s terug zou vinden, doodsbang dat een conducteur me bestraffend toe zou spreken, en dat ‘ie dan nog gelijk zou hebben ook. Zelfs als kind was ik geen schavuit. Liegen of zelfs maar verzwijgen deed ik niet. Hoefde ook niet, want ik deed nooit iets wat niet mocht van mijn ouders. Of het moest per ongeluk zijn.  En eigenlijk is dat nog steeds zo. Alleen per ongeluk gaat er nog weleens wat fout. Omdat je bijvoorbeeld geen enkel idee hebt dat iets niet mag… En nou gebeurde mij laatst een van de meest idiote dingen ik OOIT heb meegemaakt in mijn zeer gezagsgetrouw leventje. Het ging zo:

Ik fietste samen met een vriendin van een restaurant richting huis. We hadden net goed gegeten en twijfelden; zullen we nog ergens een borrel drinken? Vóór het eten had ik thuis al best wat in mijn eentje zitten borrelen, gewoon, omdat ik dat soms lekker vind. Daarna was ik naar het restaurant gefietst en had daar nog twee biertjes tijdens het eten gedronken. Lekker opgewarmd door de alcohol fietsten we weg. Het restaurant was ongeveer twee kilometer hemelsbreed van mijn huis. Het was een uur of tien. Op een groot kruispunt passeerden we een paar stenen rondbogen met daarachter winkeltjes. Vanuit de schaduw onder de rondbogen klonk een hoge stem: ‘Dames, afstappen maar.’ Het was een agente die binnen een paar seconden werd geflankeerd door een mannelijke collega. Shit, geen lampjes op de fiets. Mijn vriendin en ik stapten gedwee af en wachten als twee tamme katjes totdat ons lot zich voltrok. Een boete, ach, er zijn ergere dingen die je kunnen overkomen. Plotseling keek de agente die de boete aan het uitschrijven was me recht aan. ‘Heeft u gedronken, mevrouw?’ Ik trok verbaast mijn wenkbrauwen omhoog en antwoordde, eerlijk als ik ben: ‘Ja, ik heb wel wat gedronken.’
‘Dan zult u moeten blazen,’ zei de agente, die niet veel ouder was dan ik beslist.  Ook mijn vriendin, die drie wijntjes had gedronken tijdens het eten, moest blazen. We giechelden wat. Wat kon ons nou gebeuren? We hadden eens niet onnoemelijk veel gedronken en waren vrolijk. Eigenlijk vonden we het wel spannend. Het was de eerste keer ooit dat ik moest blazen.
Het metertje van het blaaspijpje sloeg inderdaad uit. Bij mijn vriendin net niet. De agente keek haar collega vertwijfeld aan. ‘Wat nu?’
Ze overlegden met blikken van verstandhouding en riepen vervolgens een politiewagen op waar ik me in liet wegvoeren, mijn vriendin verbijsterd achterlatend. Op het bureau moest ik opnieuw blazen op een heel groot apparaat. Met z’n vijven keken we naar mijn uitslag. Ja, het was echt 1 promille, zeg maar vier of vijf drankjes. Het dubbele van wat toegestaan was. Achter het stuur van een auto. En dus, zo bleek opeens, óók op de fiets!

 

Een uur zat ik alleen in een cel. Misschien was het ook nog wel ietsje langer. Toen ik moest plassen draaide de agente – het leek haast met een enige schaamte – de wc-deur van buiten op slot. En er kwam een hoofdofficier mijn cel in. Dat ik niet hoefde te praten en ik recht had op een advocaat. Ik wilde alleen nog maar naar huis. Het was inmiddels twee uur later en ik was doodmoe. Toen mijn vriend ook nog aan de telefoon (mijn tas mocht ik gelukkig bij me houden) begon over ‘hoeveel ik dan wel niet gedronken had’, had ik het echt geschoten. Wat een rotavond. Mijn vriendin smste me moed toe vanuit haar bed. Ik wachtte totdat ik hoorde wat er met me ging gebeuren. De agente kwam na wat een eeuwigheid leek mijn cel in om me op te halen. Weer werd ik in een piepklein hokje gestopt dat op slot werd gedraaid en moest ik een laatste verklaring afleggen. Daarna mocht ik een taxi bellen en naar huis. ‘Of ik het vooral wilde doorvertellen, dat je dus niet mag drinken op de fiets,’ zeiden de agenten nog. Een van de heren adviseerde me voortaan alleen thuis nog te drinken. ‘Zo doe ik dat ook altijd. Je dacht natuurlijk: ik ga met de fiets, want dan kan ik drinken. Nou, dat mag dus niet.‘ En: ‘Niet meer doen, hè?’ klonk het toen ik het bureau uit liep. Bah. Wat een ongelooflijk verziekt kutland, dacht ik die avond in bed. En mijn hoofd vulde zich met allemaal vreselijke, woedende, agressieve dingen die verboden waren, maar ik staatsmannen, agenten, gezagsdragers en alle anderen die deze wet hadden bedacht eigenlijk wel wilde aandoen.  
 

Reacties op dit artikel

  • Ronald de Klerk schrijft 19 May 2011 om 23:42

    Ik heb bijna het zelfde mee gemaakt. ik rij in Diemen, had ook geen licht. Kom ik een agent op de fiets tegen die me aanhield, hij zei je hebt geen licht op je fiets, daarna vroeg hij ook aan mij of ik gedronken had. Ja ik ben op visite geweest en we hadden een fles bacardi op gedronken. Was alleen vergeten om te zeggen dat het een 35 cl flesj was. Er kwam een politieauto ik moest erin en naar het bureua, die agent ging waarschijnlijk op zijn fiets met mijn fiets aan zijn hand ook naar het bureua, Maar ook al zit er niemand op mijn fiets dan mag je nog niet zonder licht mijn fiets in de hand mee nemen en op zijn eigen fiets naar het bureau gaan. Ik kreeg een boete en een fiets - rij ontzegging van 2 uur. Nog nooit 1 druppel gedronken in de auto, en dat 21 jaar lang. Er staat op de achterkant van de acceptgiro dat het word gemeld als het boven de 100 euro is, ik heb meteen verzet aangetekend en laat het voorkomen bij de rechter, Als je met 100 in problemen komt, dan moeten ze 99 euro voor de 1e keer. Ik ben bezig om chauffeur te worden en heb geen zin in dat het een probleem word. Ik woon in het centrum en daar fiets iedereen dronken. Nu vraag ik me af, waarom krijg jij 100 euro boete en 10 uur rijontzegging, ik krijg 100 euro en 2 uur ontzegging. Als het voor ons allebei de eerste keer is vind ik wel vreemd.

  • michael schrijft 17 May 2010 om 13:10

    nieuwe fiets+alcohol beleid, 100 euro boete! hey, wat een naar verhaal. ik heb 2 weken later ongeveer hetzelfde meegemaakt. ik fietse van de kroeg naar huis en werd aangehouden door de politie. ze zeiden dat ik nogal slingerde en vroegen of ik wel even wou blazen. de meter sloeg bij mij ook uit , al was dat niet verrassend want ik had verloren met mexxen en moest een fles apfelkorn soldaat maken. ik moest mee naar het bureau en hoe later het werd hoe dronkener IK werd. de apfelkorn begon echt goed te werken. ik had een promillage van 2.0 en moest ook in de cel. nadat ik een verklaring had afgelegd(met heel veel moeite) moest ik weer in een cel. toen ik thuis arriveerde wou ik niets anders dan slapen en ben mn bed ingerold samen met een gezegelde zak met mijn waardevolle spullen. de volgende dag werd ik wakker met een enorme kater en zag de afgesloten zak naast me liggen en ik dacht shit.. daarin zat ook een beschikking rijverbod voor de fiets met een duur van 10 uur , en later kreeg ik een boete van 100 EURO... een mooie domper . ik dacht verstandig te zijn en naar huis te gaan met het fietsje, maar dat bleek dus helemaal niet te mogen. ook ik wist niets van het nieuwe fiets+alcohol beleid.

Reactieformulier

Heeft u een mening? Stuur hem nu naar ons toe!

* Velden met een sterretje zijn verplicht.